Ένας κόσμος χωρίς κωδικούς πρόσβασης;

Έρχεται...

Εργαζόμενοι, Πελάτες, Χρήστες

 

Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ένα αυξανόμενο εύρος ηλεκτρονικών συσκευών.

 

Οι ομάδες πληροφορικής αναζητούν όλο και πιο σύνθετους τρόπους για επαλήθευση στοιχείων ταυτότητας και αποφυγή παραβιάσεων ασφαλείας.

 

Το αποτέλεσμα είναι..

«κόπωση από κωδικούς πρόσβασης» εξάντληση από τον αριθμό και μόνο ασφαλών κωδικών πρόσβασης που όλοι μας ενθαρρυνόμαστε να δημιουργήσουμε και να θυμόμαστε.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές προσπάθειες σε εξέλιξη για να αλλάξει ο τρόπος που ελέγχουμε την ταυτότητα στα συστήματά μας και αποκτούμε ασφαλή πρόσβαση στους λογαριασμούς μας.

Εναλλακτικές μέθοδοι για τους κωδικούς πρόσβασης: 

 • Bluetooth
 • Near Field Communications (NFC) ήδη από το 2012
 • Microsoft Windows 10 δυνατότητα ασφάλειας ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων

Νέες εφαρμογές για αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης.

Συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων 3D

 • Αναπτύχθηκε από την Qualcomm χρησιμοποιεί έναν σαρωτή υπέρηχου για να προσφέρει σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος με αυξημένη ακρίβεια και ασφάλεια. Προορίζεται για smartphone, η σάρωση εξαιρετικά υψηλής λεπτομέρειας μπορεί να ανιχνεύσει λεπτές διαφορές, βαθιά σε αυλακώσεις, πόρους ακόμα και τη ροή του αίματος κάτω από το δέρμα για να διασφαλίσει ακριβή αντιστοίχιση στο δάχτυλο του σωστού ανθρώπου.

Περισσότερα: http://tinyurl.com/zeyh7j9

Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου

 • Mπορεί να μετατρέψει το πρόσωπό σας σε κωδικό πρόσβασης. Πολύ περισσότερα από ένα απλό στιγμιότυπο του προσώπου σας, εφαρμογές κωδικού πρόσβασης αναγνώρισης προσώπου δημιουργούν ένα σύνθετο και μοναδικό αλγόριθμο με βάση τις μοναδικές αποστάσεις ανάμεσα στα ορόσημα χαρακτηριστικών του προσώπου όπως τα μάτια, η μύτη και το στόμα. Με τη νέα τεχνολογία κάμερας 3D, υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες εφαρμογές για την αναγνώριση προσώπου.

Περισσότερα: http://tinyurl.com/yku3p67

Οι παλμοί της καρδιάς

 • Είναι τόσο μοναδικοί που κανένα μοτίβο παλμών δεν επαναλαμβάνεται δύο φορές. Αυτό μπορεί να καταστήσει τους καρδιακούς παλμούς τέλειους κωδικούς πρόσβασης. Ταϊβανέζοι επιστήμονες επινόησαν πρόσφατα ένα σύστημα κρυπτογράφησης με τη χρήση των καρδιακών παλμών βασισμένο στα μαθηματικά της θεωρίας του χάους. Το σύστημα αποτελεί ακόμα πιλοτικό μοντέλο, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής Chun-Liang Lin αναφέρει ότι ελπίζει τελικά «να κατασκευάσει το σύστημα σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους κι άλλες συσκευές που μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν και να κρυπτογραφηθούν απλά με την αφή.»

Η παρακολούθηση της κίνησης του ματιού

 • Είναι ένας ενεργός τομέας της έρευνας και ανάπτυξης, με πολλούς τεχνολόγους να μελετούν τρόπους να μετατραπεί η κίνηση των ματιών σε έλεγχο ταυτότητας. Οι κινήσεις των ματιών, όπως οι καρδιακοί παλμοί, είναι εξαιρετικά μοναδικοί, δύσκολο να πλαστογραφηθούν και δυνητικά εξαιρετικοί κωδικοί πρόσβασης.

Περισσότερα: http://tinyurl.com/zepnrnj

Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι για τους κωδικούς πρόσβασης

 • Προσωρινό τατουάζ που περιέχει «κεραίες και αισθητήρες»
 • «τα χάπια κωδικούς πρόσβασης», ενεργοποίηση με τα στομαχικά οξέα, διάρκειας έως ότου αποβληθούν απ' το οργανισμό.
 • Εμφύτευση μικροτσίπ. Smartphone, Κλειδαριές αυτοκινήτων, υπολογιστές προγραμματισμένα να αναγνωρίζουν το μοναδικό σήμα που εκπέμπεται.
 • Χειρονομίες (Microsoft)

Κάποια μέρα σύντομα, μπορεί απλά να είστε ο δικός σας καλύτερος κωδικός πρόσβασης.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρoν!

Ερωτήσεις;